Home » Tips en veiligheid

* Laat kaarsen nooit zonder toezicht branden.

* Brand kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

* De Kaarswinkel adviseert brandende kaarsen minimaal 10 centimeter van elkaar af te plaatsen. Kaarsen die te dicht naast elkaar staan, verwarmen elkaar en kunnen gaan druipen.

* Plaats kaarsen nooit op een brandbare ondergrond of in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen.

* Plaats geen kaarsen op de tocht, zoals in of bij een raam- of deuropening. Kaarsen die op de tocht staan gaan vaak walmen en druipen.

* Plaats kaarsen in een rechte positie. Kaarsen die scheef staan gaan vaak walmen en druipen.

* Doof de kaars altijd met een kaarsen dover en gebruik geen water. Blaas de kaars bij voorkeur niet uit. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet.

* Gebruik altijd een onbrandbare kaarsenhouder.

* Leg geen afgebrande lucifer of andere materialen in het kaarsvet. Daardoor kan een tweede vlam ontstaan, waardoor de kaars onjuist opbrandt en       kan gaan druipen of walmen.

* De pit (het brandende gedeelte van de lont) mag 10 tot 15 millimeter zijn. Knip een deel van de pit af wanneer hij te lang wordt. Kaarsen met een te lange pit kunnen gaan walmen en flakkeren.

* Zorg er bij stompkaarsen voor dat de rand van het kaarsvet niet te hoog wordt. Snijd hem af wanneer hij meer dan 1 centimeter hoog is.

* Verplaats een brandende kaars nooit.

* Plaats kaarsen niet dichtbij een warmtebron zoals zonlicht, verwarming of open haard. Kaarsen die te dicht naast een warmtebron staan, kunnen gaan druipen

* Plaats de kaars (ook een afgevuld glas) op een onbrandbare onderzetter.

* Gebruik een geschikte houder. Sommige kaarsen zijn alleen geschikt voor het branden in speciale houders, ter voorkoming van beschadiging van het oppervlak waar de kaars op staat. 

* Doof een kaars minimaal 1 centimeter van de kandelaar 

* Blaas de kaars uit als deze nog maar 1 centimeter van de bodem is verwijderd. Door de warmte ontwikkeling kan het glas springen.

* Voorkom spetteren, voeg geen water of geurolie toe aan de wax.